top of page

JONGERENDAG BLOG: Bhagavad Gita Seminar

Opnieuw heeft de jongerencommissie van de Radha Krishna Mandir Amsterdam een jongerendag georganiseerd. Afgelopen zondagmiddag 29 juli is in samenwerking met de Gita Seminar uit Rijswijk een dag gewijd aan de Bhagavad Gita. Zowel jong als oud heeft met veel aandacht geluisterd naar de belangrijke verzen en meegedaan aan onze gesprekken over hoe het Hindoeïsme gepraktiseerd wordt in het dagelijks leven. Al met al een geslaagde dag met dank aan alle aanwezigen!

De dag begon met een quiz over de Bhagavad Gita die je op je smartphone kunt maken en meteen kunt zien hoe goed ten opzichte van de rest je scoort! Interessante vragen over de Bhagavad Gita zorgde ervoor dat je getriggerd werd om meer te willen weten over de gesprekken tussen Arjuna en Krishna. Wil je de Quiz ook maken? Ga naar https://join.quizizz.com en voer de code 761034 in (dit kan tot zondag 5 augustus).

Vervolgens hebben we een gezellige en interactieve sessie gehouden over hoe wij het Hindoeïsme praktiseren in het dagelijks leven. Hoe vaak bidden wij? Hoe belangrijk is de mandir in het praktiseren van het Hindoeïsme? Hoe ga je om met vragen van vrienden en collega's over het Hindoeïsme? Het interessante was dat deze discussie geleid werd aan de hand van een real-time enquête. Iedereen gaf zijn/haar antwoord met de smartphone en de resultaten waren meteen zichtbaar op het scherm.

​​Daarna zijn we gaan verdiepen in de Bhagavad Gita. Het gesprek tussen Krishna en Arjuna dat 5000 jaar geleden plaatsvond, maar vandaag de dag nog steeds relevant is. Vijay Krsna Das legde onder andere uit waarom dit zo een belangrijk boek is in onze tijd. Wat is ons doel van het leven hier op aarde? En hoe werkt Karma en wat is onze Dharma? Allemaal belangrijke vragen waarop de aanwezigen antwoord kregen. Diverse verzen uit de Bhagavad Gita passeerden en werden stuk voor stuk uitgelegd. Tussendoor werd er een pauze gehouden waarin iedereen onder het genot van een hapje en drankje kon reflecteren op de complexe materie. In kleine groepen waren de jongeren aan het napraten over de presentatie.​

​Na de sessie over de Bhagavad Gita vertelde Preschana Kewalbansing als afsluiting in het kort over het belang van Vedisch Koken. Het belang van sattvisch eten (zuiver voedsel) en wat het voedsel met ons lichaam doet. Het belang van vegetarisme, maar ook waarom de Geschriften ui en knoflook niet de voorkeur geven in ons dagelijks voedsel. Desondanks kan het voedsel zeer smaakvol zijn en ook zeer divers. En dat heeft het team van Vedisch Koken ook laten zien door middel van een heerlijke maaltijd na afloop met lekkere loempia's, nasi en zelfs cheesecake!

Afsluitend zijn wij zeer dankbaar voor de samenwerking met de Gita Seminar en het Vedisch Koken team. Het bracht ons een zeer leerzame en gezellige dag. Veel dank aan alle aanwezigen voor jullie komst en hopelijk tot een volgende jongerendag!

bottom of page