top of page

Waarom wordt in elke pooja Ganesha als eerste aanbeden?Woensdag is het Ganesh Chaturthi, speciaal voor onze besloten groep een verhaal over Ganesha.

“Waarom wordt in elke pooja Ganesha als eerste aanbeden?”

Hier zijn meerdere redenen en verhalen over bekend.

Het eerste verhaal houdt ook verband met waarom Ganesha een olifantenhoofd heeft. Op een dag gaf Parvati Mata haar zoon Ganesha de instructie om haar badplaats te bewaken en niemand binnen te laten. Kort daarna arriveerde Shiva maar Ganesha hield hem tegen zodat hij niet naar binnen kon. Overmand door woede en niet wetende dat Ganesha zijn zoon is, hakte Shiva met zijn trishul het hoofd van Ganesha eraf. Parvati Mata hoorde haar zoon schreeuwen en kwam terplaatse. Bij het zien van haar onthoofde zoon werd ze eerst intens verdrietig en vervolgens enorm boos. Ze beloofde de wereld te vernietigen als haar zoon niet weer tot leven zou worden gebracht. Toen besloot Shiva Ganesha weer tot leven te wekken en gaf aan zijn dienaren de opdracht om het eerste hoofd dat zij vonden te brengen en dat was toevallig een olifantenhoofd. Ook gaf Shiva Ganesha zijn zegen dat hij voortaan als eerste zal worden aanbeden.

Een ander verhaal gaat als volgt: Kartikeya (Ganesha’s oudere broer) vertelde vol trots dat hij de beste was onder alle goden. Shiva stelde zijn zonen voor om een wedstrijd te houden. Wie als eerste een rondje om het hele universum had gemaakt zou de winnaar zijn en als eerste worden aanbeden. Kartikeya ging hiermee akkoord en klom snel op zijn pauw om het rondje te gaan maken. Ganesha daarentegen, als God van de wijsheid, dacht eerst na. Als hij het rondje om de wereld zou maken zittend op zijn muis, dan zou hij verliezen van Kartikey. Daarom besloot hij om een rondje om zijn ouders te lopen. Zijn gedachtegang was als volgt: voor mij zijn mijn ouders mijn universum. Geraakt door zijn wijsheid besloot Shiva dat Ganesha de winnaar van de wedstrijd was en gaf hem zijn zegen dat hij voortaan als eerste zou worden aanbeden.


Maar ook vanwege het feit dat hij alle obstakels wegneemt uit ons leven wordt Ganesha als eerste aanbeden. Niet alleen bij elk offerritueel (pooja), maar bij elk nieuw begin in ons leven, te denken valt aan een nieuwe auto, nieuwe baan, nieuwe huis etc. We aanbidden dan Ganesha zodat hij alle obstakels verwijdert uit ons leven en ons zijn zegen geeft. Aum Gam Ganapateya Namah!

bottom of page